Sluiten

Categorieën

Filters
  Dinsdag 13 November 2021

  De leukste Sint Maarten ideeën

  Sint Maarten, of 11 november, is een traditionele feestdag waar kinderen met lampionnen langs de deuren gaan om liedjes te zingen en daar snoepjes voor te krijgen. Maar waar komt dit kinderfeest vandaan, en hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden? Lees er alles over in deze blog!

   

  Wat is Sint Maarten?

  Sint Maarten is de naamdag van Martinus van Tours, die bekend werd door de helft van zijn mantel weg te geven aan een arme bedelaar. Om dit te eren, is deze speciale dag in het leven geroepen. Dit werd zelfs 1500 jaar geleden al gevierd! Voornamelijk armen konden op deze dag een extraatje krijgen, om het delen van Sint Maarten te vieren. Tegenwoordig is het een feest voor jong en oud, arm en rijk. Kinderen gaan al zingend langs de deuren om zo een snoepje of cadeautje te krijgen.

   

  Lampionnen

  Kenmerkend voor Sint Maarten zijn lampionnen en lichtjes. Deze werden oorspronkelijk gemaakt uit een pompoen of suikerbiet, maar zijn tegenwoordig ook te koop bij de speelgoedwinkel. Ook maken veel kinderen deze lampionnen zelf, bijvoorbeeld op school of thuis.

  Met lampjes en kaarsjes worden soms hele lampionnentochten opgezet! Erg leuk om dit samen met vriendjes te doen.

   

  Liedjes

  Tijdens de lampionnentochten worden speciale liedjes gezongen. Ook aan de deuren worden liedjes gezongen om zo een snoepje of cadeautje te krijgen. De meest bekende liedjes zijn ‘Elf november is de dag’, ‘Sinte Sinte Maarten, de koeien hebben staarten’ en ‘Ik heb een lichtje in mijn hand’. Zoek deze liedjes maar eens op, en ga goed voorbereid op stap!

   

  Leukste Sint-Maarten snoepjes

  Van oudsher kregen kinderen een cadeautje of muntje als ze bij de rijken aan de deur kwamen. Tegenwoordig worden vaak snoepjes gegeven. Voorverpakte snoepjes zijn hier het makkelijkste voor. Lekker natuurlijk, maar er zijn ook gezonde ideeën te bedenken!

  -   Mandarijntjes met een gezichtje

  -   Rozijntjes

  -   Biologische fruitrepen

  Nieuws & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »